Belangrijke informatie solar veranda
Geen aankoop subsidie wel saldering 2022
Sinds 2016 is er geen subsidieregeling meer voor de aankoop van zonnepanelen. De saldering is er uiteraard ook in 2022. Zo leveren de zonnepanelen voldoende op om het de investering extra de moeite waard te maken.
Vanaf 2023 een nieuwe salderingsregeling:
Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd met 9%, tot 0% in 2031. Dus in 2023 mag je nog 91% van de opgewekte stroom salderen. In 2024 mag je nog 82% salderen enzovoort. Het komt er op neer dat je de teveel opgewekte energie die je teruglevert aan het elektriciteitsnet niet meer volledig mag salderen met de energie die je afneemt van je energieleverancier. Zoals de regeling momenteel bepaald is tot 2024, is er altijd 82% aan te salderen energie.
In de praktijk een prima situatie. Want wanneer u de solar in eerste instantie inzet voor de verlichting van uw overkapping en voor bijvoorbeeld een heater, lamp e.d.. Houdt u afhankelijk van gebruik niet meer dan de genoemde 82% over voor salderen (terugleveren).
Bovendien is de besparing in gebruik van energie der mate interessant. U zal het dus hoe dan ook merken op uw energierekening. Lees ook dit artikel over salderen vanaf 2023.
Terugvorderen BTW zonnepanelen
Hierbij gaat het om de teruggave van de BTW op de gehele installatie. Zowel op het materiaal als de installatiekosten. Dit betekent dat 21% van de totale investering ( van panelen op een Veranda of Carport 30% ) teruggevorderd kan worden.
Een particulier kan bij de levering van stroom aan het net, beschouwd worden als ondernemer. Hierdoor kan bijna alle BTW na aanschaf worden teruggevorderd. De particulier hoeft zich hiervoor bovendien niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het terug krijgen van de BTW is veel interessanter dan de subsidie op zonnepanelen die er in het verleden was.
Lokale (aanvullende) subsidie zonnepanelen
Aanvullende subsidies aankoop zonnepanelen per gemeente
Het landelijke beleid is bepalend voor de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen in particulier gebruik. Daarom zal er de komende jaren zeker nog volop geprikkeld worden om te kiezen voor zonnepanelen.
Afhankelijk van uw gemeente, kunnen er lokaal aanvullende regelingen zijn om gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Informeer voor deze aanvullende stimuli bij uw eigen gemeente.
Subsidie zonnepanelen 2022 zakelijk
Ook voor zakelijk gebruik zijn er subsidies
Wanneer u bijvoorbeeld de veranda gaat gebruiken als thuiskantoor, praktijkruimte o.a., dan zijn er mogelijkheden om de zonneoverkapping zakelijk aan te kopen. Het betreft dan binnen de fiscale regels een gedeeltelijke of volledige zakelijk investering.
Raadpleeg altijd uw accountant/belastingadviseur
Voor de zakelijke markt zijn er een aantal subsidies. Deze subsidies kunnen de investering in zonnepanelen aantrekkelijker maken. De drie voornaamste regelingen op dit moment zijn de ISDE-subsidie en de EIA- en KIA-regeling.
Provinciale en lokale regelingen
In sommige gevallen zijn er provinciale regelingen. Maar mogelijk ook lokale regelingen voor ondernemers die gaan investeren in zonnepaneel installaties.
U kunt zowel voor de provinciale als gemeentelijke regeling terecht bij uw gemeente. Laat u altijd eerst goed informeren.
Zakelijke regelingen op een rijtje
- Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
- Energie-Investeringsaftrek (EIA), per 1-1-2016 aanzienlijk verhoogd
- Milieu-Investeringsaftrek (MIA)
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Alle details over deze subsidie zonnepanelen 2022 voor zakelijke gebruikers leest u op subsidie zakelijk.
SDE+-subsidie zonnepanelen 2022
Ook sinds 2016 is er de SDE+ subsidie beschikbaar. Dit is een subsidie voor de grote projecten. Zo is er de voorwaarde dat de elektriciteitsaansluiting een zogenaamde groot verbruiksaansluiting moet zijn (minimaal 3×80 A). De subsidie die wordt uitgekeerd is een jaarlijkse bijdrage over een periode van meerdere jaren.
Meer leest u op SDE subsidie zonnepanelen.
Subsidie zonnepanelen 2022 sportverenigingen
Voor sportverenigingen en –stichtingen is vanaf 2016 een hele mooie subsidie op zonnepanelen beschikbaar. Het gaat hierbij om een subsidie van 30% op de kosten. Hierdoor wordt de terugverdientijd verlaagd van circa 7 jaar naar circa 5 jaar.
Vraag bij uw gemeente informatie over de mogelijkheden.