Verzekering zonnepanelen

Zonnepanelen geen onroerend goed

Als de zonnepanelen los liggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed ( Carport ) en dan is er een grote kans dat uw zonnepanelen door de opstalverzekering niet gedekt zijn. Ook voor schuine daken kunnen er risico’s zijn. Indien de zonnepanelen op het dak zijn geklikt in plaats van zijn vastgeschroefd, is het nog de vraag of de zonnepanelen onderdeel zijn van het onroerend goed.

Uit ervaring weten we dat niet iedere verzekeraar dezelfde criteria hanteert m.b.t. verzekeren van de zonnepanelen.

Verzekeren voor schade & diefstal

Zonnepanelen verzekeren, is dat nodig?

Zonnepanelen verzekeren? Veel mensen vragen zich af of hier een aparte verzekering voor nodig is.

Indien de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Bent u geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heeft u een huurwoning en een inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn en zou ik mijn zonnepanelen moeten gaan verzekeren.

Stel u heeft een eigen woning en zonnepanelen. Informeer dan voor alle zekerheid bij de verzekeringsmaatschappij of uw opstalverzekering de zonnepanelen dekt. Hierbij is belangrijk hoe de zonnepanelen zijn gemonteerd. Zo kunnen zonnepanelen gemonteerd zijn AAN het dak, los op het dak staan, op een veranda zijn gemonteerd die aan uw huis vast zit of een carport de LOS van uw woning staat.

Zonnepanelen verzekeren en diefstal

Zonnepanelen zijn door inbrekers gemakkelijk te demonteren zonder inbraakschade achter te laten. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben als voorwaarde dat er inbraakschade moet zijn. Wees er van bewust dat de zonnepanelen wellicht niet verzekerd zijn bij diefstal indien er geen inbraakschade is. Is er dan veel risico? Inbrekers zullen zich vooral richten op zonnepanelen op daken die niet goed zichtbaar zijn. Daar is voor hen het risico het minst groot. Veelal zijn dit platte daken, demontage gaat dan namelijk nog iets gemakkelijker.

Is een extra verzekering afsluiten nodig?

Premies van zonnepanelen verzekering zijn niet duur. Normaal gesproken 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Ze dekken dan wel praktisch alles aan uw zonnepanelen. Denk aan diefstal zonder inbraakschade of schade bij natuurrampen. Ook dekken ze het productieverlies bij uitval van de zonnepanelen.

Opstalverzekering verhogen

Zorg er wel voor dat de herbouwwaarde van uw opstalverzekering wordt verhoogd met de waarde van de zonnepanelen. U dient er dan wel rekening mee te houden dat u iets meer premie gaat betalen, maar dat zal om een kleine verhoging gaan.

Dekking zonnepanelen bij natuurrampen

Sommige verzekeraars sluiten schade bij natuurrampen uit. Maar het grootste risico is een natuurramp, bijvoorbeeld een zeer zware storm of hagelstenen.Kijk goed na ook uw polis of de opstalverzekering zware storm dekt.