Doorzichtige zonnepanelen

BIPV Zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen. Het zijn lichtdoorlatende ofwel doorzichtige zonnepanelen. Deze panelen voorkomen het voorkomend nadeel van de zogenaamde ‘degradatie’ van van de panelen. Dit betekent dat de doorzichtige glas glas panelen een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie bieden.

Een gangbaar zonnepaneel bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde een kunststof folie. Deze lagen hebben een bepaalde kwetsbaarheid onder invloed van het jarenlang blootstaan aan vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Hierdoor moet een zonnepaneel elk jaar een klein beetje in vermogen inleveren. De meeste fabrikanten kunnen daardoor nooit een 100% vermogensgarantie afgeven. In de meeste gevallen geven zij een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar.

Een glas-glas-zonnepaneel daarentegen bestaat uit een laag glas, een laag met zonnecellen en aan de achterzijde wederom een laag met glas. Het paneel heeft veel minder last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. De degradatie van deze panelen is daardoor veel lager. Fabrikanten van glas-glas zonnepanelen geven een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar.

Minder degradatie bij glas-glas panelen

Glas-glas zonnepanelen zijn er in 2 vormen:

  • Panelen met een aluminium frame
  • Frameloze panelen

De zonnepanelen met aluminium frame zijn nauwelijks van gangbare zonnepanelen te onderscheiden. Alleen vanaf de achterzijde is het zichtbaar dat glas gebruikt is in plaats van kunststof.

De frameloze zonnepanelen zien er beduidend anders uit. Het geheel is in feite één stuk glas, met aan de achterzijde de connectoren. In de meeste gevallen zijn deze volledig zwart uitgevoerd of transparant uitgevoerd. Er zijn er zelfs die als Dubbelglas of HR glas geleverd kunnen worden.

Prijs glas-glas zonnepanelen?

De prijs voor glas-glas zonnepanelen is hoger dan gangbare zonnepanelen. Voor glas-glas zonnepanelen met frame liggen de prijzen circa 20% hoger dan de gangbare. Voor glas-glas zonnepanelen zonder frame kunnen de prijzen 30 tot 50% hoger liggen.

Meeropbrengst glas-glas zonnepanelen?

Fabrikanten beweren dat glas-glas zonnepanelen op den duur 15 % meer opbrengst hebben. Dit is alleen te wijten is aan het verschil in degradatie door het dubbele glas en de minder negatieve weersinvloeden. Wij hebben berekend (zie hieronder) dat het verschil 5% is na 25 jaar. Uitgangspunt vormen daarbij de garanties die fabrikanten claimen. (verschil berekend met vermogensgarantie van 80%/25 jaar voor gangbare zonnepanelen versus 87%/30 jaar voor glas-glas zonnepanelen)