Energie investeringsaftrek

De Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling

De Energie-inversteringsaftrek (EIA) is een regeling voor bedrijven, niet voor particulieren, verenigingen of stichtingen.

  • U bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden.
  • U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • U doet een investering die op de Energielijst staat (in de Energielijst worden dit bedrijfsmiddelen genoemd).
  • Het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen die hieraan wettelijk worden gesteld, samengevat in de Energielijst
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.

Wilt u als bedrijf, vereniging of stichting fiscaal voordeel behalen? Dat kan als u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). EIA levert u gemiddeld 13,5% voordeel op. Daarnaast zorgen energiezuinige investeringen ook voor een lagere energierekening.

Fiscale aftrek krijgt u voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) maar ook voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. U kunt 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Deze investeringen staan omschreven als ‘bedrijfsmiddelen’ op de Energielijst.

Aanvragen

Energie-investeringsaftrek (EIA) moet u binnen 3 maanden na het geven van de opdracht melden op www.mijnrvo.nl.

Aftrekpercentage EIA verlaagd

Het aftrekpercentage van de Energie-investeringsaftrek is met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 verlaagd tot 45,5%. De verlaging dient als dekking voor een maatregel, zoals gepubliceerd in Staatscourant.

Budget en looptijd

  1. Het budget voor 2022 is € 149 miljoen.
  2. EIA moet u binnen 3 maanden na het geven van de opdracht melden.
  3. Voorstellen voor de Energielijst 2022 kon u tot 1 september 2022 indienen.

Voorwaarden
Als u de EIA wilt aanvragen moet u voldoen aan de voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat uw energiezuinige investering als ‘bedrijfsmiddel’ op de Energielijst staat.

De Energielijst
U kunt fiscale aftrek krijgen voor duidelijk omschreven investeringen. De omschrijving staat met een specifieke code op de Energielijst. Voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren kunt u ook aftrek krijgen. Ze staan niet op de Energielijst, maar moeten wel aan de besparingsnorm voldoen. Deze meldt u met een generieke code.