Hulp bij  teruggaaf BTW op Zonnepanelen.

 

BTW terugvragen op zonnepanelen? De regels zijn veranderd voor 201!

De BTW op zonnepanelen is terug te vragen. Door een recente wijziging door het ministerie van Financiën is de termijn waarop u de BTW op zonnepanelen kunt terugvragen ingekort. De termijn waarbinnen u als consument de BTW kunt terugvragen op de aanschaf/installatie van uw zonnepanelen is ingekort tot 6 maanden na afloop van het jaar van uw aankoop.

Lees deze documenten eerst door en bekijk dan of u het zelf wil doen of laat doen ( zie onder ) 

 

Lees eerst zorgvuldig door.

Beste klant,

Het einde van het jaar 2020 nadert en wij kijken terug op een vreemd maar toch ook succesvol jaar. Met het oog op volgend jaar delen we graag de ontwikkelingen omtrent de btw-teruggave. Zoals elk jaar doen er zich geruchten de ronde over het eventueel afschaffen van de mogelijkheid om btw terug te vorderen over zonnepanelen. Gelukkig zijn er momenteel geen nieuwe wetswijzigingen aangekondigd.

Echter heeft de invoering van de nieuwe KOR(Kleineondernemersregeling) per 01-01-2020 wel nog nieuwe gevolgen voor zonnepaneelhouders die zich aanmelden na 15 november waar we voorheen nog niet eerder mee te maken hebben gehad. Het onderstaande is nieuwe informatie die wij nog niet met u hebben gedeeld.

Een korte introductie is op zijn plaats. Alle zonnepaneelhouders die wij aanmelden als btw-plichtige ondernemer worden standaard aangemeld voor de nieuwe KOR. Hierdoor worden ze per eerstvolgend kalenderjaar vrijgesteld van btw-aangifteplicht. Nu is het zo dat die nieuwe KOR uiterlijk 4 weken voor aanvang van het eerstvolgend kwartaal kan worden aangevraagd. Dat heeft het volgende tot gevolg:

Voor iedereen die een factuurdatum in 2020 heeft en die zich bij ons heeft aangemeld na 15-11-2020 moet er ook over Q1 2021 een aangifte worden ingediend. Dit heeft tot gevolg dat er in 2021 nogmaals een forfait betaald moet worden. Om ervoor te zorgen dat extra kosten voor uw klant zo laag mogelijk blijven zullen wij in 2020 afwijken van het standaard forfait. In plaats daarvan gaan wij een exacte berekening maken hoeveel btw zij verschuldigd zijn aan de belastingdienst. Afhankelijk van de factuurdatum in 2020 zijn deze klanten enkele euro’s tot nagenoeg het gehele forfait verschuldigd. Hiertoe moet uw klant tevens een factuur opmaken en versturen naar hun energiemaatschappij. Wij zullen die factuur voor uw klant opstellen en naar ze toezenden. In de praktijk betekent deze werkwijze dat er bij de aangifte waar ze de btw-terugkrijgen wat minder btw wordt ingehouden dan in een reguliere situatie, echter zal er in Q1 2021 een aangifte worden gedaan waarin ze het forfait bedrag moeten betalen. Uw klant krijgt dus meer btw terug dan ze hadden verwacht maar moeten vervolgens in april 2021 een betaling doen ter hoogte van het forfait aan de Belastingdienst.

Enkele van uw klanten die zich na 15-11 hebben aangemeld zijn hier door ons nog niet over geïnformeerd. Wij zullen uw klanten hier alsnog in een separaat bericht over informeren. Verder zullen wij hen en alle nieuwe klanten die zich nog aanmelden met een factuurdatum in 2020 gaan informeren met de volgende tekst: 

Hoe wordt het btw-bedrag dat ik ontvang berekend?
Het bedrag dat u ontvangt is 21% btw die u heeft betaald over uw zonnepanelen minus de btw die u moet afdragen over de verkoop van de stroom. Om ervoor te zorgen dat u niet elk jaar opnieuw btw moet afdragen vragen wij vrijstelling van btw-aangifteplicht aan. Dit doen we middels de KOR (Kleineondernemersregeling).

Doordat u zich laat registreren tot zonnepaneelhouder na 14 november van het jaar waarin u de zonnepanelen heeft geplaatst, krijgt u per 01-01-2022 vrijstelling van aangifteplicht.

De Belastingdienst houdt voor elke 1000 Wattpiek (Wp) aan zonnepanelen €20,- btw in per jaar.

Rekenvoorbeeld: Stel u heeft 12 panelen van elk 300 Wattpiek(Wp). In totaal dus 3600 Wp. Dan wordt dit naar boven afgerond. Dus 4000 Wp. Dit staat gelijk aan een afdracht van 80 euro. Voor het jaar waarin de zonnepanelen zijn gekocht wordt dit omgerekend naar verhouding van het resterend aantal dagen

Vervolgens zullen wij (begin april 2021) een e-mail sturen met de mededeling dat ze een betaling moeten doen aan de belastingdienst ter hoogte van het forfait bedrag. Wij zullen uw klant hier herhaaldelijk over informeren.

Daarnaast is het van belang dat een aanmelding zo snel mogelijk bij ons binnenkomt i.v.m. de aanmelding voor de KOR. Indien wij een factuur ontvangen uit bijvoorbeeld het jaar 2017 kunnen wij hierover de btw terugvorderen maar moet er wel over alle tussengelegen jaren forfait afgedragen worden. De KOR gaat dan pas in vanaf het eerstvolgende jaar.

Eerder hebben wij u medegedeeld de Belastingdienst nu voortaan communiceert dat men uiterlijk 6 maanden na afloop van het kalenderjaar, waarin de zonnepanelen zijn gefactureerd, de btw moet terugvorderen. De reden hiertoe is dat als iemand na die periode de btw gaat terugvorderen, men geen recht meer heeft om eventueel in bezwaar te gaan als de aangifte niet wordt toegekend. In de praktijk betekent dit dat iedereen gewoon 5 jaar lang btw kan terugvorderen. We hebben nog niet meegemaakt dat de btw niet is toegekend. Echter zoals reeds gezegd moet er elk jaar dat de KOR niet is toegepast btw-forfait betaald worden. Kortom het is het voordeligste en makkelijkst als de btw zo snel mogelijk wordt teruggevorderd. 

Met vriendelijke groet,

Team NBA-Zonnepanelen

Nationale Belasting Adviseurs
Maanlander 14D
3824 MP Amersfoort
KvK: 74661701
Becon/belastingconsulent nr: 679161
[email protected]

 

Uitleg     Aanvraag     

Wilt u weten hoe u de BTW kunt terugvragen? Of wilt u dit z.s.m. laten doen door een gespecialiseerd fiscalist? Kijk hier en neem zelf contact op voor een perfecte afwerking.

http://www.nationalebelastingadviseurs.nl

Let op: De kosten hiervoor bedragen € 45,- welke u zelf dient te betalen

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »